Rokotukset lisäävät nenän vasta -aineita ensimmäisenä esteenä koronavirusta vastaan

SUURI ERI PFIZERIN JA ASTRAZENECA -ROKOTTEIDEN VÄLILLÄ

Ghent, 15. syyskuuta 2021-UZ Gentin ja VIB: n (Flanderin biotekniikan instituutti) tutkijat ovat tutkineet COVID-19-vasta-aineiden tuotantoa nenässä. 78,3% tutkimukseen osallistuneista keräsi vasta -aineita kyseiselle paikalle rokotuksen jälkeen. Nämä nenän vasta -aineet voivat olla merkittävä jarrutus infektiolle ja leviämiselle.

Vasta-aineet suojana COVID-19: ltä

“Koronavirus tulee kehoomme ylempien hengitysteiden kautta”, selittää nenä-, kurkku- ja korva -asiantuntija, tohtori Philippe Gevaert. “Neutraloivat vasta -aineet veressämme tekevät viruksesta vaarattoman estämällä piikkiproteiinien sitoutumisen ihmissoluihin. Jos vasta -aineita on myös nenässä, ne voivat jo muodostaa ensimmäisen esteen siellä virusta vastaan. Siksi on tärkeää tutkia myös reaktio infektioon ja nenän rokotus. ”

Useimmat vasta -aineet nenässä Pfizer -rokotuksen jälkeen

Veri ja nenä tutkittiin kahdesti 46 tutkimushenkilössä: juuri ennen ensimmäistä Pfizer- tai AstraZeneca -rokotusta ja 13-40 päivää toisen rokotuksen jälkeen. 23 osallistujalla oli infektio ennen rokotusta. Juuri ennen ensimmäistä rokotusta vain 17,4% heistä osoitti vasta -aineita nenässä. Täydellisen rokotuksen jälkeen 78,3% kaikista osallistujista keräsi vasta -aineita nenään.

Osallistujat, jotka saivat Pfizeria, osoittivat enemmän vasta -aineita (96%) kuin AstraZenecaa saaneet osallistujat (59%). Myös Pfizerin paikalliset vasta -aineet osoittivat voimakkaamman viruspiikkiproteiinin neutraloinnin kuin AstraZeneca. Aiemmalla COVID-19-tartunnalla ei ollut vaikutusta tuloksiin. Verianalyysi osoitti saman määrän vasta -aineita molemmissa rokotusryhmissä.

Tutkimuksen jatkaminen

Vielä ei ole selvää, miksi yksi rokote saa vasta -aineita nenään useammin kuin toinen. “Selitys voi johtua eri annosten välisestä ajanjaksosta tai rokotteiden erilaisesta vaikutuksesta”, epäilee tartuntatautien erikoislääkäri professori Linos Vandekerckhove. ”Seurantatutkimuksen aikana kartoitamme vasta-ainevasteen kehittymistä veressä ja nenässä. Toivomme, että saamme enemmän selvyyttä tällä tavalla. ”